Gebruiksinstructies mondkapje

LET OP: Alleen bij correct gebruik kan een mondkapje beschermen volgens de richtlijnen. Wij adviseren u om eigen onderzoek te doen bij betrouwbare bronnen, en bijv. de gebruiksaanwijzing goed te volgen en indien missend deze aan te vragen bij ons of bij de producent.

 

Zorg in eerste instantie dat je een mondmasker hebt van goede kwaliteit. Lees hier alles wat je moet weten over mondkapjes. Een mondkapje beschermt tegen een virus alleen als je het op de juiste manier draagt.

Hoe gebruik ik een mondkapje

Was altijd je handen met desinfecterende zeep voordat je het masker aanraakt. Controleer of je mondkapje nog intact is.

Mondkapjes met stevige bolvorm

 1. Rek het elastiek op voordat je het mondkapje op doet (figuur 1).
 2. Houd het mondkapje vast met de neusbeugel tussen je vingers. Het elastiek hangt onder je hand (figuur 2).
 3. Plaats het mondkapje over je kin en je neus, met de neusbeugel aan de bovenkant. Trek het bovenste elastiek over je hoofd totdat je het kunt laten rusten aan de boven-/achterkant van je hoofd. Het onderste elastiek trek je eveneens over je hoofd en plaats je rond de nek, onder je oren (figuur 3).
 4. Druk met beide handen de metalen neusbrug tegen je neus aan, zodat het mondmasker goed sluit (figuur 4).
 5. Doe je het masker tussentijds af? Zorg dan dat je de volgende keer weer goed controleert of het masker goed sluit. Dit doe je door beide handen rond het mondkapje te plaatsen en diep uit te ademen. Verplaats het mondkapje niet. Voel je lucht ontsnappen rond de neus? Druk dan de neusbrug nog eens goed aan, zoals in stap 4. Voel je ergens anders lucht? Pas dan de positie van de elastieken aan (figuur 5).
 6. Gebruik het masker om veiligheidsredenen niet langer dan acht uur. Je kunt het masker niet hergebruiken. Ervaar je toenemende moeite met ademen? Ook dan is het mondkapje aan vervanging toe.

Opvouwbare mondkapjes

 1. Houd het opvouwbare mondkapje met beide handen vast, terwijl de achterkant naar boven wijst. Trek de panels uit elkaar, zodat het mondkapje een cupvorm krijgt (figuur 1).
 2. Zorg dat het kapje volledig is uitgevouwen (figuur 2).
 3. Houd het mondkapje bij de bolle kant vast met één hand. Zorg dat de neusbeugel naar boven wijst. Houd de elastieken vast met je andere hand. Plaats het mondmasker over je kin en neus en trek het elastiek over je hoofd (figuur 3).
 4. Plaats het bovenste elastiek ter hoogte van je kruin en het onderste elastiek in je nek, onder je oren. Zorg dat de elastieken elkaar niet kruisen. Controleer of het masker goed aansluit op je gezicht en dat het nergens meer is gevouwen (figuur 4).
 5. Gebruik beide handen om de metalen neusbeugel in te duwen, zodat het de vorm van jouw neus aanneemt en het geen lucht meer doorlaat (figuur 5).
 6. Controleer regelmatig of het mondmasker nog goed zit en of er geen adem rond het masker ontsnapt (figuur 6).
 7. Gebruik het masker om veiligheidsredenen niet langer dan acht uur. Je kunt het masker niet hergebruiken. Ervaar je toenemende moeite met ademen? Ook dan is het mondkapje aan vervanging toe.

Maximaal gebruik mondkapje

We adviseren je om het mondmasker niet vaker en niet langer te dragen dan acht uur. Ook als het mondkapje besmet of beschadigd is of als ademen moeizamer gaat, is het mondkapje aan vervanging toe. Voor gebruik in de zorg heeft het RIVM richtlijnen rondom de gebruiksduur opgesteld. Wij raden altijd aan om deze op te volgen.

Waarschuwingen & beperkingen

Om ervoor te zorgen dat jij de maximale bescherming haalt uit jouw mondmasker, geven we je een aantal tips. Houd hier rekening mee!

 • Een mondmasker beschermt je tegen stofdeeltjes die het coronavirus kunnen dragen. Het beschermt je dus niet tegen het virus zelf.
 • Draag alleen een mondkapje dat goed afsluit. Heb je een baard? Dan sluit een mondkapje niet luchtdicht aan op je gezicht.
 • Controleer voor gebruik of het mondkapje intact en schoon is.
 • Volg voor het dragen van het mondkapje de opzetinstructies.
 • De mondmaskers beschermen niet tegen gassen of dampen.
 • Gebruik het mondmasker niet wanneer het zuurstofgehalte in de lucht lager is dan 19,5%.
 • Stop het gebruik wanneer je moeilijk kunt ademen of misselijk of duizelig wordt.
 • Volg voor opslag & transport de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking.